Niertransplantatie

Vandaag is m’n niertransplantatie alweer vijf jaar geleden. Een moment om stil te staan bij deze bijzondere gebeurtenis. Dit is extra bijzonder, omdat ik een nier van mijn moeder heb mogen ontvangen.

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Wat was ik zenuwachtig en blij tegelijk. Ik wist dat de kans groot was dat ik mij na de operatie een stuk beter zou voelen. Er zou een einde komen aan het ziek zijn. Weg met de EPO injecties, Weg met de sonde voeding en weg met de vermoeidheid. Ik heb echt geluk gehad dat mijn moeder was goedgekeurd als donor en dat we snel geopereerd konden worden, Daardoor is dialyse bespaard gebleven waar ik heel blij mee ben.

Het begon allemaal met vermoeidheid en een hoge bloeddruk. We kwamen na een aantal onderzoeken bij een Nefroloog (nierspecialist) terecht. Op een gegeven moment viel ik ook af en besloten de artsen om een neussonde te plaatsen. Later bleek dat ik een sonde nodig had voor een langere periode, dus kreeg ik een sonde in m’n buik. Ik heb ook nog een jaar lang Epo injecties gehad. Dit gebruiken veel wielrenners vaak voor meer energie.

Eind 2014 ging ik over van het Sophia kinderziekenhuis naar het Erasmus MC. Tijdens m’n eerste afspraak met de nieuwe nefroloog werd duidelijk dat ik toch een transplantatie nodig had. M’n moeder gaf aan dat ze de donor wilde zijn. Vele onderzoeken volgde. En toen kwam het verlossende woord. Er is een match.
Ongeveer een half jaar later lagen we op de OK. De operaties waren beide goed gegaan. De echo en de bloeduitslagen waren gelijk al goed. Na 8 dagen mocht ik weer naar huis. Ik kon m’n 20e verjaardag toch thuis vieren.

Het herstel verliep goed. Ik mocht helaas niet gelijk van de sode af, maar ik voelde me goed wat het belangrijkste is.

Helaas hebben we een jaar later even gedacht dat ik de nier kwijt zou raken. Ik kreeg een niersteen in m’n nieuwe nier die later voor de urineleider kwam te zitten. Daardoor ging de nier slechter functioneren. Uiteindelijk kreeg ik een drain in m’n nier waardoor m’n nierfunctie al snel herstelde. En weg was de niersteen.

Nu 5 jaar later gaat het nog steeds goed. De nier doet het nog steeds goed. Ik heb geen nierstenen meer gehad en ik heb geen sonde meer. Ik heb wel nog last van vermoeid maar zolang het verder prima gaat hoor je mij niet klagen.

Dit beeldje heeft mijn moeder gekregen van de nierstichting als dank voor haar donatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s